Navigation Menu+

Bio-eieren van ‘Hof het Reigersvliet’

De eieren die je aankoopt bij Boer Bas komen van ‘Hof het Reigersvliet’, uitgebaat door Geert Seynaeve, vrouw en zonen. Er werd in 1997 gestart met vrije uitloopkippen. In 2010 werd er volledig omgeschakeld naar biologische legkippen. Nu worden er maar liefst 13’600 biologische leghennen gehouden. Het grootste deel van deze eieren vertrekt via de groothandel naar supermarkten en grote afnemers, maar ze zijn ook erkend om aan kleinere winkels en restaurants verse eieren te leveren.

De keuze tussen biologische en eieren van een andere kweekmethode in andere winkels is niet moeilijk te maken als je dierenbelang ook maar een ietsiepietsie belangrijk vindt. Biologische eieren zijn namelijk de enige waarbij de kippen die ze leggen een kippenwaardig leven leiden.

De legbatterij, waarbij kippen met te veel samen in te kleine op elkaar gestapelde kooien zitten, is sinds 2012 verboden in Europa. Dat verbod is niet geheel onlogisch: de sterfte lag er erg hoog door de barre leefomstandigheden. Toch zijn er door import nog steeds eitjes uit een legbatterij in de winkels te vinden. Zelfs in winkels die ze bannen, liggen ze eigenlijk vaak nog in de rekken, zij het dan in de gedaante van bijvoorbeeld wafels of sauzen. Het verbod op legbatterijen heeft gezorgd voor het ontstaan van alternatieve kweekmethoden die volgens critici amper diervriendelijker zijn zoals verrijkte kooien. Deze eieren herken je aan de 3 als eerste cijfer in de code die op je ei gedrukt staat.

Wil je dat jouw omelet wél diervriendelijk wordt geproduceerd? Dan laat je categorie 3 uiteraard links liggen en kies je voor alternatieven. Scharreleieren (categorie 2) en vrijeuitloopeieren (categorie 1) zijn dan wel romantischer klinkende namen, een biologisch eitje (categorie 0) is toch de meest diervriendelijke keuze. Voor scharreleieren zitten er namelijk nog steeds negen kippen per vierkante meter (wat neerkomt op een A4-tje plaats per kip) en zelfs bij de verder behoorlijk diervriendelijke vrije uitloopmethode is het nog toegelaten kippensnavels weg te branden.

Biologische eieren worden gelegd door hennen die hun snavel nog hebben en genoeg ruimte krijgen om hun natuurlijke kippenmanieren te behouden. Bovendien krijgen ze biologisch geteeld en dus onbespoten en niet genetisch gemanipuleerd voer.