Navigation Menu+

De fair-eten garantie van Boer Bas

Opgestart door bioboer Jens Mouton in 2016, is Boer Bas een voorloper en gangmaker in het duurzame voedingsmodel van een stad. De weinige tijd die we als boer wekelijks nog overhebben, gebruiken we om onze bioproducten ook beschikbaar te maken in onze dichtste provinciehoofdstad. En dat doen we zelf, we laten dit niet in handen van gewiekste ondernemers. Neen, onze regio onze voeding.

Fair eten is volgens ons een bewuste keuze maken over alle producten die je koopt. Niet gemakkelijk, want grote ketens en supermarkten laten elk product de juiste keuze lijken, met mooie verkoopspraatjes of een mooie boer op de foto van de verpakking. Maar bij Boer Bas maken we écht een erezaak van om goede producten aan te bieden: goed voor onze omgeving, goed voor de producent, goed voor lichaam.

Alle groenten en fruit zijn bio, en rechtstreeks bij de boer aangekocht.
  • Een rijk assortiment biologische seizoensgroenten (80% West-Vlaams, 20% Oost-Vlaams, 0% buitenlands)
  • Biologisch vlaams-seizoensfruit (70% West-Vlaams, 30% Oost-Vlaams)
  • Biologisch Spaans en Italiaans seizoensfruit (uitsluitend fruit dat klimatologisch hier niet te telen is), rechtstreeks van kleine boerencoöperaties waarmee we goede bevriende contacten onderhouden (sinaas, citroen, mango, advocado, mandarijn, clementine, perzik, granaatappel, abrikoos en druif. Elk van deze producten ook in zijn seizoen uiteraard.
Biologische eieren, wekelijks vers geleverd door een West-Vlaamse biologische kippenboer
  • Droogwaren van boeren of ambachtelijke verwerkers, steeds rechtstreeks aangekocht (bier en kruydenkoek, potjesvlees, siropen en confituren, mosterd, kruiden, appelsappen en bessensappen, olie, lokale honing, bloem en meel, wijn, zaden en pitten, granen). 
  • We werken met 10-tallen boeren uit Spanje en Italië die droogwaren aanleveren, die ze zelf ambachtelijk gemaakt hebben van hun oogst. Dit voor de pasta, hazelnoten, spreads, olijfolie, olijven, wijn… Een aantal verenigen zich in een coöperatie om transport te vereenvoudigen, zoals Valdibella in Sicilië.
  • 50% van onze bulk droogwaren kunnen we niet in onze ambachtelijke of boerenkringen vinden, en die kopen we biologisch aan via een een distributeur. Vaak omdat dit uitheemse verwerkte producten zijn (suiker, kokosschilfers, chiazaad, pompoenzaad).
Elk stukje varkensvlees bij Boer Bas kreeg minimaal 8 maand de tijd om te wroeten buiten.
  • Bepaalde verse vleesspecialiteiten van onze eigen boerderijen (droge worst, rauwe ham, bacon, salami, paté, hoofdvlees, smout..). Bio is de garantie op diervriendelijkheid en waardigheid voor het dier. Lange tijd bij de moeder, geen onnodige behandelingen en alleen levensreddend medicijnengebruik zijn basisprincipes die we hanteren op de 2 boerderijen die vlees aanleveren.
  • Vlees volgens het ‘frozen-farm-butcher’ principe. Dit wil zeggen, op de boerderij versneden, direct verpakt en diepgevroren. Zo moeten we nooit een gram onverkocht vlees weggooien. Dit voor zowel varken, schaap, lam, geit, rund als kip.
  • Ambachtelijk gehouden steenvoordse duifjes. Een streekspecialiteit.
Elk weekend verse Noordzeevis van Vlaamse vissers
  • Onze noordzeevissers verdienen aandacht en respect, net zoals de boeren. Ze riskeren dagelijks hun leven voor een eiwitrijke gezonde vis op ons bord. Geen zalm of heilbot, maar alleen wat deze vissers in de rijke Noordzeegebieden bovenhalen. Elke vrijdag en zaterdag, vers van de Zeebrugse visveiling.