Boer Bas, schrijft over vlees.

Zonder dat je er bij stil staat, smaakt uw vlees toch wel wat aangebrand. Terwijl uw pan heerlijke geuren doorheen de keuken verspreid, verbrandt de boer zijn gat, stikt het gestapelde vee in de rook en dreigt uw vlees alle smaak te verliezen. Een varken krijgt enkel het geluk om te zonnebaden als het de kans krijgt om overdag opééngestapeld naar het slachthuis gebracht te worden, het is dan pas 6 maand oud. Een stiertje verdwijnt samen met veel soortgenoten in een hok nog voor het de tepel van zijn moeder kon vinden, 1 jaar later is het al een biefstuk. Een lamsboutje heeft de langste reis afgelegd, 3/4 van het in België verkochte lamsvlees is afkomstig uit Nieuw-Zeeland. Toch overtuigd dat u een ‘Belgische kotelet’ eet? Bedenk dan dat het voeder van ons vee vooral uit soja bestaat, waarvoor jaarlijks meer dan 20’000km² amazonewoud ontbost wordt. Enkele voorbeelden die de afkomst van al het huidige ‘massavlees’ duiden. Mag het iets minder zijn, mag het iets beter zijn?

ZondagvleesdagIedereen vegetarier?

Er zijn heel wat redenen naar voor te schuiven om vegetariër te worden. Bovendien is er in regio Brugge toch wel een mooi aanbod voor de vegetariër. Naast enkele toffe en eigenwijze restaurantjes, vind je ook winkeltjes én een heuse biosupermarkt in en rond Brugge.

Maar toch is een vegetarische levenswijze niet voor iedereen weggelegd. Net als heel wat andere Bruggelingen zweer jij waarschijnlijk bij een malse steak of zelfgemaakte stoverij. U overtuigen om vegetariër te worden om het milieu te sparen en dierenleed te voorkomen is misschien een brug te ver. Veel alternatieven zijn er tot nu toe niet. Ofwel eet je industrieel geproduceerd vlees, ofwel eet je enkel vegetarisch. Bij Boer Bas proberen we een zo eerlijk mogelijk alternatief te bieden. Lekker vlees met de kleinste impact voor mens, dier en milieu. Kies voor een lokale boer die dierenleed niet als de gangbare praktijk beschouwd en zoveel mogelijk comfort probeert te geven aan zijn dieren. Dat de boer dit vlees verkoopt aan luxerestaurants is een mogelijkheid, maar zo wordt verantwoord vlees een nicheproduct, terwijl het ook gewoon uw dagelijkse kost mag zijn!

 

 

 

 

Wiens bloed kleeft aan ons vee?

Laten we de realiteit bruut als ze is omschrijven, Wie (goedkoop) vlees eet, is mee verantwoordelijk voor de dood van het regenwoud, samen met talrijke inheemse volkeren en soorten zoals de oerang-oetang, jaguar en vele anderen. Waarom? Soja! De sojateelt vindt vooral plaats in waardevolle Zuid-Amerikaanse natuurgebieden, zoals de Cerrado of Amazone. Dit tropische regenwoud wordt op grote schaal ontbost voor sojateelt. In deze bossen ligt bovendien veel CO2 opgeslagen, dat vrijkomt als bos wordt gekapt of verbrand. Met 20% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen is ontbossing een belangrijke aanjager van klimaatverandering. Soja is één van de meest eiwitrijke gewassen, en dient als veevoeder voor de gigantische veestapel in onze Westerse landen, waarvan het vlees bovendien geëxporteerd wordt. Ontbossing en grondroof in grote regio’s in Brazilië zorgt ervoor dat er geen plaats en ruimte meer is voor lokale boeren die hun gemeenschap zouden moeten voeden, en nu noodgedwongen moeten verhuizen naar de stad, of in slechte omstandigheden moeten werken voor de soja-industrie. Onze vleesexport is bovendien nefast voor lokale boeren die niet kunnen concurreren tegen het goedkope geïmporteerde vlees. Consumeer met je ogen open en kies voor soja-arme of -vrije dierlijke producten.