Navigation Menu+

Wild farmer ‘Monde de mille couleurs’

‘Wild Farming’, zo noemt Dries Delanote zijn manier van boeren. Vooral restaurants komen bij hem om kraakverse producten die nergens anders te vinden zijn.

Dries Delanote startte ongeveer 10 jaar geleden als bioboer in bijberoep. Zijn brede aanbod is een van zijn sterktes.”Toen ik begon, wilde ik niet hetzelfde telen als anderen. Specialiseren in een bepaald product is niets voor mij.” Chefs raakten al snel geïnteresseerd in het brede assortiment. “Die chefs hebben me ontzettend gesteund in de ontwikkeling van Le Monde des Mille Couleurs. Mijn bedrijf is kunnen groeien dankzij mond-tot-mondreclame en dat op een ritme dat ik kan volgen.”

Een kleine greep uit het assortiment? Olijfkomkommers, wilde oxalis, vogelmuur, labbonen, afrikaantjes, ananassalie, barbarakers, bernagie, winterpostelein enzovoort. “Het is eigenlijk een verslaving. Ik bied tot 1000 verschillende producten aan, waarvan soms 10 van éénzelfde plant: het blad, de babyleaf, de wortel of de bloem. De smaak van een plant evolueert ook voortdurend: elk stadium smaakt anders en heeft zijn culinaire waarde. Verse zaadbolletjes zijn smaakbommetjes! En ook de bloemen zijn niet alleen decoratief, de pittige smaak kan een heel gerecht bepalen. Bovendien ga ik voor maatwerk en hou ik rekening met de wensen van de chefs.”

Inspiratie voor zijn manier van telen haalde hij in Afrika en Zuid-Amerika. En hij heeft er zelfs een term voor: “wild farming” of ‘semisauvage landbouw’. “Bij mij vind je naast de gedomesticeerde variëteiten ook heel wat wilde of verwilderde varianten, met een uiteenlopend smakenpalet.” Dries kiest ervoor om de natuur zijn gang te laten gaan, waardoor een teeltplan minder vanzelfsprekend is. “Wat boven de grond groeit, moet je ook in het wortelstelsel kunnen zien. Een goed doorwortelde plant die de winter heeft doorleefd, geeft een betere smaak. Ik ken mijn tuin heel goed. Ik weet welke spin waar zit en aan welke kool de bladluizen zitten. Die kiezen bijvoorbeeld de zwakste planten, waardoor er genoeg sterke planten overblijven om te oogsten. Insecten moet je gewoon de ruimte geven, ze komen toch in pieken.”

Een prachtig voorbeeld vindt Dries de ‘natuurlijk geperforeerde rucola’. “In droge periodes halen aardvlooien water uit de blaadjes. De oersterke rucola verdedigt zich tegen zijn belagers door zijn blaadjes nog pittiger te laten smaken en zijn celwanden nog harder te maken. Zo krijgen wij een kunstwerk van geperforeerde blaadjes met een uitzonderlijke smaak.” Omdat er op elk moment een bestelling kan binnenkomen, kiest Dries er uitdrukkelijk voor om geen bestrijdingsmiddelen te gebruiken, zelfs niet de in bio toegelaten producten: “Mijn motto is ‘Je moet op elk moment van elke dag elk blaadje op mijn veld kunnen opeten’. Er kunnen dus wel slakken of rupsen op de producten zitten en dat vraagt meer werk van mij. Zo pluk ik sommige bloemen bijvoorbeeld ’s nachts omdat er dan geen insecten in zitten. Maar zelfs dan kiezen chefs bewust voor producten met het juiste verhaal, voor kwaliteit.”

Tekst: Bio Mijn Natuur
Foto’s: KVL/Creative Nature