Navigation Menu+

Chamrova’s bio-champignons

In het West-Vlaamse Ingelmunster worden er op het bedrijf ‘Chamrova’ biologische champignons geteeld. Hoewel paddenstoelen in de natuur enkel tijdens de herfst hun kopje/hoed boven de grond steken, zijn geteelde champignons het hele jaar door vers verkrijgbaar. Dat is mogelijk omdat ze niet in openlucht, maar in afgesloten cellen gekweekt worden, waar de ideale omstandigheden voor hun groei kunstmatig nagebootst worden. Net zoals tijdens de overgang van zomer naar herfst, laat men de temperatuur in de kweekcellen plots dalen, terwijl men de luchtvochtigheid hoog houdt.

Toch staat dat kweekproces niet helemaal los van de natuur. Bij extreme buitentemperaturen, zoals vrieskou of hittegolven, is het niet zo evident om de omstandigheden binnen de cellen ideaal te houden. Chamrova vult zijn kweekbedden met een dikke laag compost van zo’n 30 cm, en dekt die af met een dun laagje (5 cm) dekaarde. Na een week heeft de schimmel de dekaarde compleet overwoekerd. Het is dan tijd om de ‘herfst’ haar intrede te laten doen, door de temperatuur in de cel te verlagen tot 19 °C. Dit is het signaal voor de zwamvlok om paddenstoelen te vormen. Op het teeltbed ontstaat dan een tapijt van kleine witte knopjes, die zullen uitgroeien tot volwaardige champignons.

Een oogstperiode noemt men een vlucht. Tijdens zo’n vlucht worden de champignons die groot genoeg zijn, geplukt om plaats te maken voor een nieuwe lichting. Door de volgroeide exemplaren te oogsten, krijgen die jonge knopjes de ruimte die ze nodig hebben. Op die manier gaan er drie vluchten over elke cel. Een vlucht duurt enkele dagen, waarna het bed opnieuw bewaterd wordt en rust krijgt tot de nieuwe reeks champignons oogstklaar is. Omdat champignons zo fragiel zijn en aan strikte ‘schoonheidsnormen’ moeten voldoen, worden ze met de hand geplukt. Enkel zo kunnen ze onbeschadigd geoogst worden, zonder restjes aarde. Ze worden gewoon uit de dekaarde getrokken, waarna het onderste stukje van de steel, dat nogal vuil is, wordt afgesneden.

Bron: veldverkenners