Koffie van ‘La Neuve Esperanza’ – Mexico

Via de Wenduinse koffiebranderij ‘Koffie Kan’ van Marjolein Vermeersch en Frederik Danneels verkopen we biologische en verantwoorde koffie, waarvan we de afkomst weten.

Finca Nueva Esperanza is gelegen in de groene bergen van Chiapas in het zuiden van Mexico, dicht bij de grens van Guatemala. Gelegen op een hoogte van 1380-1500 meter boven de zeespiegel. Koffieboerin Celia Moreno Corzo en koffieboer Romero, zijn trots op de zorg voor hun boerderij, de bomen, het land en vooral hun medewerkers. Ze betalen meer dan gewoonlijk aan hun plukkers, en ze investeren tijd en moeite in het opleiden van de medewerkers om pas de rode en gele bonen te plukken op het hoogtepunt van rijpheid. Men teelt er 2 soorten arabica’s:  de gele Bourbon en de rode Caturra. Deze groeien verspreid over zo’n 100ha bosgebied. Deze worden gemengd en vormen samen het uithangbord van de biologische kwaliteit van Finca Nueva Esperanza. De opbrengst ligt op zo’n 685kg koffiebessen per jaar per hectare.

 

Koffie Kan voegt maximaal 20% biologische koffie van andere boeren toe, om de gewenste intensiteit te bekomen en te kunnen sturen. Nueva Esperanza is al sinds 1992 de biologische plantage waar ‘Koffie Kan’ de koffie haalt. De plantage is al gecertifieerd bio sinds 1950. De totale boerderij is 600 ha groot, waarvan 300 ha ingenomen wordt door biologische koffieteelt. De rest is weiland en bos. De boerderij is een gesloten bedrijf en bezit kippen en een 100-tal koeien voor eigen gebruik. Ze produceren ook voor eigen gebruik groenten en fruit. Ook deze teelt is volledig biologisch. Soms is er een overschot aan citrusvruchten en bananen, die dan op de lokale markt in Mexico verkocht worden.