Navigation Menu+

De stadswinkel van bioboerderij Koolmees

Nog voor Boer Bas was er aan de rand van het Brugse ommeland bioboerderij Koolmees. Een gemengd kleinschalig landbouwbedrijfje in Ichtegem. 4 hectare klein, maar groot in het produceren van duurzame en lokale groenten, fruit, zuivel en vlees. De keuze werd gemaakt om deze producten ook in de dichtste stad te verkopen, en dat was Brugge. Bovendien is Brugge zelf ‘arm’ aan bioboeren en was er buiten op de markt en in de supermarkten, geen aanbod van duurzame producten van dichtbij. Boer Bas was geboren, maar is nog altijd onderdeel van bioboerderij Koolmees waar een groot deel van de producten vandaan komen.

Bioboer Jens Mouton, met dochtertje Sam in de serres

De nadruk bij boboerderij Koolmeees ligt niet op één landbouwtak, maar bij groenten, fruit en veeteelt. Er wordt gewerkt op een natuurlijke manier, met boslandbouw als uitgangspunt. Zo’n 160 vruchtdragende bomen overschouwen de onderliggende teelten: kleinfruit (voornamelijk aardbeien), weiland en scharrelland (voor respectievelijk de melkgeiten en varkens) en een grote tuin met groenten en kruiden.

De hoeve met een rijke landbouwgeschiedenis, dateert uit 1839, en is dus al eeuwen een landbouwbedrijf, over meerdere gezinnen heen. De werkzaamheden zijn afwisselend doorheen het jaar. In mei en juni ligt de nadruk op de oogst van de biologische aardbeien. De tuin is voornamelijk gericht op groenten, de meesten komen naar Boer Bas, of naar één van de 2 markten. Wat nog rest gaat naar andere kleine winkels of naar onze trouwe horecaklanten. De bomen dragen een variatie aan vruchten: voornamelijk appelen, peren, pruimen, noten en kersen maar ook een unieke samenstelling zeldzame bomen en fruitsoorten zoals kaki, mispel, moerbei, nashi, abrikoos, perzik, peerlijsterbes…

De geiten op een herfstavond in de melkstal.

We hebben een 80-tal melkgeiten. De melk wordt kleinschalig verwerkt in Keiem en het Oost-Vlaamse Lievegem tot kazen en verse zuivel. De geiten hebben toegang tot de weides van april tot en met oktober. Duurzame keuzes hebben prioriteit op maximale productie: de geiten krijgen veel stalruimte, een omgeving die aansluit op hun natuurlijke gewoontes, de geiten behouden hun hoorns en alle lammetjes (bokjes en miekes) mogen tot 3 maand onbeperkt bij hun moeder melk blijven zuigen. Er gaan geen dieren naar groothandelaren of afmesterijen, want daar hebben we geen controle op het dierenwelzijn. Ook intensieve fok is bij ons niet aan de orde: we werken toe naar het authentieke beeld van een Vlaamse geit zoals weleer. Die klimatologisch weerbaar is, geen nood heeft aan veel krachtvoeder en een rijke melk geeft. De basis hiervoor is de sterke alpine-melkgeit. We werken sinds kort ook met de echte zeldzame Vlaamse geit en de Toggenburger om onze gewenste eigenschappen te waarborgen. 90% van het ruwvoeder is van lokale teelt, op maximaal 3 kilometer rond de hoeve. Dit bestaat hoofdzakelijk uit gras en klaver, aangevuld met lokaal geteelde biologische granen zoals triticale, veldbonen en mais. Zelf telen we ook nog bieten en pompoenen als aanvullend wintervoeder. We voederen beperkt ook aangekochte krachtvoeder met een maximum van 750gr/dier/dag. Wetende dat een geit zo’n 5kg droog voeder per dag eet, komt dit neer op zo’n 85% lokaal geproduceerd voer.

Een natuurlijke boerderij: meerdere poelen, waterplaatsen, hagen, struiken en bomen. De natuur is hier een behulpzame vriend van de boer.

We hebben ook een 10-tal zeugen op de boerderij, die gemiddeld zo’n 2 keer per jaar een nest werpen. Hiervoor hebben we een uitzonderlijke eigen selectie van verschillende unieke varkensrassen (waaronder berkshire, tamworth, duroc, pietrain, mangalitza, oxford sandy & black, landras). Die jarenlange kruisingscombinatie zorgt voor zeer smaakvol vlees. Maar belangrijker: Zomer en winter lopen, grazen en wroeten de varkens buiten. We gebruiken nooit antibiotica, en hoeven uitstert zelden ontwormingsmiddelen te gebruiken. De vet- vleesverhouding is ook ideaal. De varkens maken deel uit van de circulaire wijze waarop we werken. Ze verwerken oogst- en groenteresten, ploegen het groenteveld en drinken de overtollige kaaswei en spoelwaters van de melkmachine.

Van het voorjaar tot het einde van de zomer werpen de zeugen hun biggetjes grotendeels op de wei.

Kom dus naar Boer Bas om de producten van bioboerderij Koolmees te proeven, of ontdek ons op de Zondagse veemarkt in Brugge, of de woensdagmarkt in Torhout in levende lijve. Op de boerderij is er voorlopig nog geen winkel, maar kan je wel bestellingen afhalen.