Bioboerderij Koolmees

Koolmees is een gemengd kleinschalig landbouwbedrijfje in Ichtegem. De nadruk ligt er niet op één landbouwtak, maar bij groenten, fruit en veeteelt.
Er is een grote hoogstamboomgaard met fruit, teelt van kleinfruit (voornamelijk aardbeien), melkgeiten voor kleinschalige zuivelproductie en varkens, natuurbeheer met vee (schapen en runderen) en een zelfoogsttuin met groenten en kruiden.

De hoeve met een rijke landbouwgeschiedenis is gelegen in Ichtegem en is momenteel 4ha groot. 3ha is beplant met diverse hoogstamfruitbomen. De groentenpercelen liggen tussen de bomenrijen, net als de tunnelserres. In mei en juni ligt de nadruk op de oogst van de biologische aardbeien. De zelfoogsttuin is voornamelijk gericht op groenten, de overschotten komen naar Boer Bas. In 2013 werd de hoogstamboomgaard aangeplant met zo’n 160 fruitbomen, voornamelijk appelen, peren, pruimen, noten en kersen maar ook een unieke samenstelling zeldzame bomen en fruitsoorten.

Er is ook een nauwe samenwerking met de Zwaluw, het bedrijf van broer Nils in Oost-Vlaanderen. We telen samen zelf al onze jonge plantjes, en wisselen veel uit (bij overvloed/tekort). We hebben een 50-tal melkgeiten, en hun aantal stijgt gestaag. De melk wordt kleinschalig verwerkt en verkocht. We hebben ook een 10-tal zeugen van diverse unieke rassen, waarvan de biggetjes grootgebracht worden en verwerkt en verkocht. Hiervoor hebben we een uitzonderlijke eigen selectie van verschillende unieke varkensrassen (waaronder berkshire, tamworth, duroc, pietrain, mangalitza, oxford sandy & black, landras) die zorgen voor zeer smaakvol vlees. Zomer en winter grazen en wroeten de varkens buiten. In 2013 richtten we vzw De grazer op (www.vzwdegrazer.be). Hiermee organiseren we natuurbeheer me vee (zo’n 700 schapen) in Oost- en West-Vlaamse natuurgebieden en in steden zoals Gent.