Navigation Menu+

De wassende maan & ’t Goed ter Heule

Deze 2 boerderijen kweken voornamelijk biologisch groenten, de één in Oost-Vlaanderen en de ander in West-Vlaanderen. Beiden vullen elkaar goed aan, waardoor we een zo breed mogelijk aanbod seizoensgroenten kunnen presenteren. Maar het aanbod wordt nog sterker gemaakt door een sterke groep boeren: biobedrijf Hebben (Poperinge), biobedrijf Vermeulen (Ruddervoorde),  ‘Le monde de mille couleurs’ (Dikkebus), bioboerderij Koolmees (Ichtegem) en De zwaluw (Lovendegem) staan we sterk. Deze 7 boeren leveren samen de biologische groenten voor Boer Bas.

T’goed Ter Heule (Lauwe, West-Vlaanderen)

In één van Willen Vermandere zijn bekendste liedjes “Blanche en zijn peird” zingt hij “tussen Kortrijk en Lauwe”… nu net toevallig waar onze bioboerderij zich bevindt. Oorspronkelijk was deze boerderij van de Elisabeth Dejaeghere en Jerome Dewitte. Hun zoon, Hubert Dewitte was z’n ganse carrière informaticaleraar en heeft twee dochters. Kort voor zijn pensioen vroeg hij aan z’n 2 tienerdochters of ze wilden boeren en klaarblijkelijk zeiden ze “ja”. Zo gezegd zo gedaan, ’t Goed Ter Heule kreeg nieuw leven ingeblazen. Ondertussen zijn we geruime tijd aan het bioboeren en heeft Hubert Dewitte reeds grotendeels het roer overgegeven aan het jong geweld: Zijn dochter Justine Dewitte en haar vriend Wieland Fisher.

’t Goed Ter Heule is uitgegroeid tot een gemengd biologisch bedrijf, voornamelijk gericht op een zo kort mogelijke keten. Het bedrijf telt een kleine 10 ha, waarvan 4 ha blijven grasland met schapen, 4 ha bewerkbaar land dat intensief wordt uitgebaat, en 1 ha gebouwen. De hoofdactiviteit van het bedrijf is een zelfpluktuin, wat je kan vergelijken met een “openlucht-supermarkt”. De mensen nemen een kruiwagen in de plaats van een winkelkarretje, en trekken met snoeischaar en mes het veld op. Op het veld is aangeduid wat plukklaar is; in het hoevewinkeltje wordt er afgerekend. Er is een grote verscheidenheid aan groenten, kleinfruit en aardbeien, kruiden en bloemen. Op het stukje groenbemester kweken we vleeskippen en houden we legkippen. Ondertussen zijn we in het najaar ook uitgegroeid tot de pompoenboerderij. We telen wel 70 soorten, waarvan 98% eetbaar. Uiteraard gaat niet alle productie weg op deze manier; dit wordt aangevuld door de verkoop aan lokale en eerlijke initiatieven. We ontvangen ook groepen of boerderijklasjes voor een rondleiding. Bij mooi weer kan er iets gedronken worden op ons terrasje.

De Wassende maan (Astene – Deinze)

De Wassende Maan is gespecialiseerd in biologisch-dynamische groenteteelt. Per jaar worden zo’n 30 soorten groenten verbouwd op 12 hectare. Het grootste deel van de oogst gaat rechtstreeks naar de consument via pakketten en de biowinkel. De zanderige grond in Astene leent zich goed voor het telen van lichtere gewassen zoals sla, kervel, peterselie, postelein, warmoes, venkel, pastinaak,… Seizoensgroenten gedijen zonder gebruik te hoeven maken van brandstoffen voor verwarming van de serres. De biologisch-dynamische teeltwijze vereist onder andere een bijzondere zorg voor de voedingsbodem. Naast het eerbiedigen van de regels voor biologische landbouw, hechten wij veel belang aan een rijke bodemcultuur. Dankzij een ruime teeltvariatie, het gebruik van bepaalde preparaten en een zorgvuldige bemesting optimaliseren we het bodemleven. In de biologische-dynamische landbouw staan de processen die zich in de bodem, in planten en dieren afspelen centraal, en deze worden in samenhang met invloeden uit de kosmos gezien. Door een evenwichtige bemesting met compost op basis van biologische stalmest bouwen we een duurzame bodemvruchtbaarheid op. Op deze bodem ontwikkelen de gewassen zich aan een natuurlijk tempo. Er komen geen scheikundige meststoffen aan te pas. De groeiprocessen in de plant worden alleen ondersteund door het gebruik van preparaten op basis van kruiden, kwarts en koemest. Hierdoor komt het plantgoed sterker en gezonder tot wasdom.

Dankzij een grote variatie in onze groenteteelt én vruchtwisseling met o.a. ook groenbemesters, worden ernstige insectenplagen of plantenziektes voorkomen. Onkruid wordt verwijderd met behulp van mechanische en thermische landbouwtechnieken en -last but not least- met de hulp van vele mensenhanden. Op deze manier slagen we erin het ongewenste groen de baas te blijven.