Verse noordzeevis, recht van de visser

Familie Desmit is wellicht in Oostende ‘verankert’ in de viswereld. Zij varen er al 3 generaties met 2 Oostendse kustvaartschepen op uit. De O.190 en O.152 zijn 2 boten die aangepast zijn aan de opgelegde milieunormen, maar die ook aandacht hebben voor het gevoelige visbestand. Beide schepen gebruiken nog steeds de ‘traditionele boomkor’ als vistuig. Schol en tong leven op de zeebodem en om ze te vangen moeten ze door de visser gestimuleerd worden om uit de bodem en in het net terecht te komen. Hiervoor zijn deze vistuigen ontwikkeld die dat voor elkaar krijgen. Zonder aanpassingen heeft deze boomkor heeft echter als nadeel dat het hoge energiekosten kent, leidt tot bodemberoering en bijvangsten tot gevolg heeft. Desondanks is de vissersvloot druk bezig om verbeterde en alternatieve vistuigen te ontwikkelen voor de vangsten van met name tong en schol. Daarom werden op beide visseersboten zogenaamde ‘willen’ aangebracht waardoor er veel minder bodemberoering en ongewenst bijvangst wordt veroorzaakt. Verder zijn de motoren vernieuwd, waardoor ze minder diesel consumeren. De laatste jaren werd ook hard gewerkt aan een strenger afvalbeleid op de Noordzee, en dat werpt zijn vruchten af. De familie Desmit zorgt er voor dat steeds alle afvalstoffen terug aan land komen. Ze varen ook overdag regelmatig uit met de vissersboot ‘Broodwinner’ (zie foto’s), de boot van het maritiem instituut in Oostende, waar jongeren hun opleiding schipper en matroos krijgen.
We bieden pakketten van 1 kg, 1,5 kg en 3 kg. Bestel via info@boerbas.be (maandelijkse leveringen)
Tussen 2 leveringen verse vis kan je ook nog diepgevroren aankopen, waardoor de kwaliteit gegarandeerd blijft.
  • Mix van de vangst
  • Gereinigd, niet gefileerd
  • Supervers, topkwaliteit
Zorgen voor voeding van goede kwaliteit is niet alleen een taak voor boeren, maar ook voor onze Vlaamse Noordzeevissers. Lokale kustvissers die 24u-verse vis aanlanden en hun vistechnieken verduurzamen (zuinige motoren, aangepaste vleugel, lichter tuig, ontsnappingspaneel) krijgen momenteel weinig ‘boter bij de vis’ voor hun geleverde inspanningen. Aan de andere kant blijkt het voor de consumenten steeds moeilijker om verse vis te kopen. Doorheen de jaren verdwenen vele buurtviswinkels door de komst van supermarkten, waar men de populairste vissoorten gefileerd verschaft, met weinig appreciatie voor lokale soorten. Proefde jij al een groot assortiment Noordzeevissoorten, en weet je hoe je bepaalde soorten panklaar maakt? Boer Bas participeert daarom in de volkscoöperatieve ‘Vesche vis’, een samenwerking van aankoopcoöperanten en vissers. ’s Nachts wordt de vis gevangen in de Noordzee door de lokale vissersboten O.152 en O.190, de dag nadien kan je op bestelling jou vis ophalen. Je krijgt steevast de ‘vis van de dag’, een mengeling van wat er zoal in de netten zat die nacht. De vissen zijn schoongemaakt, maar niet gefileerd. Onder het motto ‘fileren kan iedereen leren’ ga je zelf met deze vis thuis aan de slag.

Heb je nog vragen, bij Boer Bas helpen we je zeker verder. Laat er je bestelling noteren, en kom je bestelling ophalen op het doorgegeven moment.