Navigation Menu+

Bioboerderij “De Zwaluw”

Bioboerderij “De Zwaluw” | Gelegen in Lovendegem – Oost-Vlaanderen |
Producten: biologische hoevezuivel, fijne en grove groenten, runds- lams en varkensvlees |
Familie: Familie Mouton (4 generaties wonen er nu samen)

Bioboerderij De zwaluw is al 4 generaties het gemengd landbouwbedrijf van de familie Mouton. Bioboer Nils legt de lat hoog voor de boerderij die hij van zijn ouders overnam. Hij teelt zoveel mogelijk voeder zelf, installeerde een compoststal en laat de kalfjes al heel jong in de wei nadat ze bij hun eigen moeder konden zuigen. “De koeien lopen er gelukkig bij, de melk is goed en ik heb minder kosten,” verklaart hij zijn aanpak.

‘Ik ga voor een volledige kringloop op het bedrijf. De boerderij is zelfvoorzienend voor voeder voor 98 procent. Ik streef naar 100 procent, zodat er geen voeder van Frankrijk of zelfs Brazilië moet komen. Ook ga ik voor 100 procent antibioticavrij, en dat lukt vrij goed. Als je zo kan werken, wil ik gerust inleveren op liters melk. Ik wil niet streven naar de hoogste melkproductie maar wel naar kwalitatieve biomelk én gezonde koeien. Zo heb je melk met 0,0 residuen en vol goede bacteriën die niet verstoord worden door de antibiotica.’

De Zwaluw illustreert dat biolandbouw een antwoord kan bieden op een aantal actuele problemen. Zo zijn biologische veehouders erg bedreven in het gezond houden van hun veestapel zonder antibiotica. Nils gaat resoluut voor antibiotica-vrij, en zal enkel antibiotica gebruiken in de zeldzame gevallen dat het levensnoodzakelijk is voor een schaap of koe. Er worden zo’n 60 melkkoeien gehouden voor eigen zuivelverwerking en melkverkoop via de coöperatie Biomelk Vlaanderen. Het bedrijf huisvest ook jongvee en een 250-tal schapen voor natuurbegrazing. Naast voeder voor de dieren worden er ook aardappelen en groenten geteeld. De dieren krijgen niet alleen ruwvoeder van eigen teelt, maar ook krachtvoedergewassen zoals een mengeling granen-erwten. Wanneer die teelten goed gelukt zijn, moet amper twee procent krachtvoeder (geen soja maar maïsmeel en lijnzaadschilfers) aangekocht worden.

De koeien geven minder melk dan op een gangbaar bedrijf, maar zijn vruchtbaarder, vitaler en beter te poot. “Die voordelen wegen op tegen de lagere productie”, verzekert Nils. Bijzonder is de huisvesting van de melkkoeien in een grote compoststal en het drie maand lang zogen van de kalfjes. Dierenwelzijn ligt Nils nauw aan het hart zodat de kalfjes minimaal 14 dagen bij de moeder blijven en daarna nog tweeënhalve maand mogen zuigen bij een koe die de rol van pleegmoeder op zich neemt. Op De Zwaluw zijn er maar zoveel koeien als er grond is om de mest kwijt te kunnen en het voeder te telen. “Het plaatje koeien-mest-grond klopt hier”, zegt Nils.

 

 

Tekst: Bio Mijn Natuur
Foto’s: Frank Toussaint  voor ‘Bio Mijn Natuur’ en ‘De Zwaluw’