Navigation Menu+

Biobedrijf vermeulen

Biobedrijf vermeulen | Gelegen in Ruddervoorde, West-Vlaanderen, op 20km van Brugge |
Producten: biologisch geteelde tomaten, komkommers, aubergines, paprika’s, druiven, kersen, frambozen…
Familie: Philip Vermeulen 

In de serre van Philip Vermeulen groeien zo’n 150 verschillende tomatensoorten, in alle maten en vormen. Dat gaat van piepkleine bestomaatjes tot uit de kluiten gewassen Coeur de boeufs. “Mijn familie teelt al generaties lang tomaten. Je zou kunnen zeggen dat ik tussen de tomaten geboren ben.” In 1987 begon Philip een eigen tomatenbedrijf in Ruddervoorde. “Die eerste jaren teelde ik tomaten op substraat. Als jonge kerel was ik daar benieuwd naar, maar daar kwam ik al snel van terug.” In 1999 schakelde Philip om naar de biologische teelt, waarbij de planten verplicht in de grond geplant worden. In zijn serre kwamen naast tomaten en komkommers ook andere groenten te staan. Hij begon ook fruit te telen. Een grote diversiteit, of zoals het boeren-spreekwoord zegt: ‘niet alle eieren onder 1 kip leggen’. Als een bepaalde oogst minder is dan gehoopt, kan Philip nog rekenen op de andere gewassen die er geteeld worden.

Philip is ook lid van Bio van bij ons, een samenwerking tussen verschillende boeren die verwerkte producten als confituren en siropen aanbiedt. Philips eerste product? Een salsa op basis van verschillende tomaten.

“Met Bio van bij ons doen we heel veel inspanningen om onze kleine oplages rendabel te maken. We gaan op zoek naar creatieve oplossingen. Zo heb ik er lang aan gedacht om soep aan te bieden. Dat bleek uiteindelijk moeilijk te combineren met mijn voltijdse baan als teler. Die salsa besteed ik volledig uit. De receptuur is bedacht door een ex-restauranthouder en geproefd door Geert Van Hecke van De Karmeliet. Die vond hem lekker.”

Tekst: Bio Mijn Natuur
Foto’s: Lisa Develtere voor ‘Bio Mijn Natuur’