Navigation Menu+

Wat eten we vandaag?

Voeding is de basis van alle leven. Het houdt ons sterk en actief, en maakt ons bovendien gelukkig. Bovendien is de productie van die voeding ook de bron van een hele wereldeconomie. Onze havens en transportsector, vele bedrijven wereldwijd, handelaars en uiteindelijk de boer komt er aan te pas. Een energieverslinder is het ook: vooral dan in de vorm van aardolie voor traktoren, transport, kunstmest en insecticides. En daar wringt het schoentje. Deze aardolie ontginnen is niet alleen een grote druk op ons milieu, maar we brengen het dan nadien nog eens in ons milieu. Kunstmest en pesticiden strooien we over onze velden en maken de bodem een kale dode woestijn, erosie is een gevolg van de steeds intensievere teelt door de grootschalige productie. Bomen en grachten moeten wijken om de grond efficiënt te benutten. Zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Als consument maakt jij de keuze tussen wat je in je mond steekt. Door ons eetpatroon te veranderen (dit is ook de keuze voor lekkerder, gezonder, evenwichtiger en puurder) veranderen we ook de landbouw. Een landbouw met draagkracht, een verzoendende landbouw met natuur, een landbouw die ons nog lang en veel kan voeden.

En wie is Boer Bas dan? Boer Bas is geen speciaalzaak, geen boerenmarkt, geen supermarkt. “Boer Bas” is een West-Vlaamse boer die producten verkoopt waarin hij gelooft. Elk product bij Boer Bas ligt er met een reden. We hebben het in onze figuurlijke weegschaal gelegd en nagedacht over de afkomst, de duurzaamheid, de smaak en de meerwaarde ervan voor onze klanten.

Uiteindelijk is het simpel: elk product moet aan minimum 2 van onze 3 eisen voldoen: fair, rechtstreeks en bio. 

Fair dat lijkt tegenwoordig een hol begrip. Het woord wordt letterlijk en figuurlijk door alle grote winkel gebruikt. Je kan het in labels, controles en afsprakennota’s gieten, maar wij verkiezen ons gezond verstand. Is iets fair als het in Brugge wordt geproduceerd met een waslijst aan ingrediënten die we niet kennen of moeilijk kunnen uitspreken? Maar daartegenover, onze lekkere peperkoek bijvoorbeeld: West-Vlaams, ambachtelijk gemaakt in een kleine bakkerij met maar 5 ingrediënten en een ongeëvenaarde smaak is volgens ons wel fair. Die verkiezen we dan boven een industriële bio-peperkoek. De ingrediënten zijn dan wel in strijd met ons gedachtengoed, maar we moeten ook ambacht en eenvoud niet onderwaarderen.

Bio, daar zijn we van doortrokken als een theezakje in een pot heet water. Al meer dan 20 jaar leef en werk ik op een bioboerderij. Dat is 2/3e van ons eigenste jonge leven. Laat kritische mensen maar luid roepen, maar bio is de juiste keuze. Het is een landbouwmodel die op zowel grote als kleine schaal een duurzaam model is voor zowel dier, natuur als milieu. Het 2 keer per jaar gecontroleerde lastenboek stelt eisen die een goede landbouwpraktijk vooropstelt. En wat blijkt, deze goede landbouwpraktijk geeft ook nog eens de bodem- en veegezondheid een boost om u tegen te zeggen. Win-win voor iedereen. Heb je vragen of bedenkingen bij bio, stel elke kritische vraag aan ons, wij zullen u graag onze kijk op landbouw geven.

En rechtstreeks lijkt logisch, maar waarom doen alle andere voedingswinkel dit dan niet. Rechtstreeks aankopen bij boeren, verwerkers en ambachtslui? Het vraagt een doordachte logistiek, en veel inspanningen. We kopen nog geen 5% van onze producten aan via een groothandel. Dit is van producenten die zelf niet met kleine afnemers willen samenwerken. De overige 95% bestellen we zelf, en bekijken we een ophaal of levermethode. Omdat we vooral van eigen streek aankopen, vraagt dat weinig kilometers. Alle groenten en inheems fruit komen uitsluitend uit West-Vlaanderen en een stukje van het Westelijke Oost-Vlaanderen. Zo’n 5-tal boeren en boerencoöperaties uit Spanje en Italië voorzien ons in wat hier klimatologisch niet te telen is. Per volle pallet gaat dit mee op het reguliere transport richting Noord-Europa.

Het grote voordeel van al deze aspecten, je eet helemaal seizoensgebonden. Alles heeft een seizoen: van pompoen tot citroen, noot, appel, prei, ajuin of aardbei.

En nu is het aan jou, hieronder klikken, om allereerst onze openingsuren te kennen, is de eerste stap in een beter en lekkerder eetpatroon.

Boer Bas